![Islandia z kosmosuVatnajökull to biała plama w prawym dolnym rogu](/media/lib/109/n-1181563005_139382-c3ce9949c1e81b362a063545784afa7e.jpeg)
Konserwatyzm uratował Islandczyków
23 marca 2012, 05:46Nowatorskie badania przeprowadzone przez doktora Richarda Streetera wykazały, że nieuleganie zmianom i trzymanie się tradycyjnego sposobu życia prawdopodobnie uratowały populację Islandii.
![](/media/lib/106/n-wyswietlaczms-6b8b6c101332a1d20678b12c9dfcaebd.jpg)
Mniejsze opóźnienie daje lepsze efekty
11 marca 2012, 10:02Współczesne wyświetlacze są bardzo wygodnymi urządzeniami zapewniającymi świetny obraz i dającymi dobrą kontrolę nad urządzeniem. Ich najpoważniejszą chyba wadą jest dość spore opóźnienie w reakcji na dotyk użytkownika, średnio wynosi ono 100 ms
![](/media/lib/92/n-szpital-b16032e661dcc24cbd4031d36d104234.jpg)
Enzymatyczna metoda na choroby autoimmunologiczne
24 lutego 2012, 10:10Kiedy komórki naturalnie obumierają, tworzą wiele "śmieci", które mogą skłaniać układ immunologiczny do atakowania własnego organizmu. Naukowcy z Georgia Health Sciences University odkryli jednak, że zapobiegając takim sytuacjom, można wykorzystać enzym 2,3-dioksygenazę indoleaminy (IDO), niedopuszczający u kobiet w ciąży do odrzuceniu płodu.
![](/media/lib/103/n-slady-prehistorycznych-sloni-e79484a760c8c56dd174e6dcd40220be.jpg)
Skamieniała ścieżka słoni
22 lutego 2012, 12:26Ścieżka skamieniałych śladów sprzed 7 mln lat na Pustyni Arabskiej to odciski stóp stada prehistorycznych słoni. Wyniki badań zespołu z Niemiec, USA, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Francji ukazały się w piśmie Biology Letters.
![](/media/lib/103/n-wiecznazmarzlina-b5ed502d892a5e37c0f39c457e721555.jpg)
Susły z plejstocenu jak wiewiór z "Epoki lodowcowej"
21 lutego 2012, 10:36To historia całkiem jak z "Epoki lodowcowej". Rosyjscy naukowcy wyhodowali rośliny z owoców sprzed ponad 30 tys. lat, ukrytych przez susła północnego jako zapasy na czarną godzinę. Zachowały się one w wiecznej zmarzlinie na brzegu Kołymy, co zrodziło skojarzenia z zamrożoną pulą genową i naturalnym kriobankiem.
![](/media/lib/98/n-bakterie-z-ziarna-piasku-25bec87a609fce82dcc8ad9122372dfa.jpg)
Puchnięcie i rozciąganie
24 stycznia 2012, 06:55Bakteryjne biofilmy rozszerzają się, zajmując coraz większą powierzchnię szkliwa czy cewnika, wykorzystując do tego macierz pozakomórkową (ang. extracellular matrix, ECM). "Podkręca" ona ciśnienie osmotyczne w jego obrębie, prowadząc do pobierania z zewnątrz wody i wzrostu objętości.
![](/media/lib/97/n-kolby-z-peru-cf4c65c7e371297193a3709291b5300e.jpg)
Prehistoryczny popcorn z Peru
20 stycznia 2012, 09:43Choć kukurydza nie była wtedy podstawowym pokarmem, jedzono ją w Ameryce Południowej o 1000 lat wcześniej niż dotąd sądzono. Co więcej, nawet w postaci prehistorycznego popcornu. Zwalczany obecnie przez dietetyków zwyczaj chrupania prażonych ziaren nie jest więc wcale wymysłem naszych czasów. Jak można się domyślić, odkrycie to bardzo podekscytowało archeologów.
![](/media/lib/95/n-zolnierz-i-zbieraczka-16877b6ebabaa1f893bc66943f699ff7.jpg)
Żołnierze występują nie tylko u mrówek i termitów, ale także u pszczół
10 stycznia 2012, 10:50Brytyjsko-brazylijski zespół odkrył pszczoły żołnierzy. To pierwszy tego typu przypadek na świecie. Naukowcy z Uniwersytetu w São Paulo i University of Sussex badali bezżądłowe pszczoły Tetragonisca angustula, nazywane przez Brazylijczyków Jataí.
![](/media/lib/95/n-camembert-d6a5bca94c4a683f2312962ebd7dfc60.jpg)
Materiał jak skórka camemberta
9 stycznia 2012, 15:30Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla projektantów nowych materiałów, w tym przypadku podlegającego samooczyszczaniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/95/n-bieg-95dbecc4e32681f1995dfcf4d9e031f3.jpg)
Gdy człowiek przyspiesza, mięśnie łydki zwalniają
9 stycznia 2012, 12:36Poruszając się z prędkością 2 m/s, czyli 7,19 km/h, ludzie wolą biec niż iść. Doktorzy Gregory Sawicki i Dominic Farris z Uniwersytetu Północnej Karoliny uważają, że dzieje się tak, gdyż przy takiej szybkości podczas biegu lepiej wykorzystujemy kluczowy mięsień łydki.